Dag 2: woensdag 9 januari 2019“Voor de liefste van de liefsten is dit spreukje geschreven. Ik hoop dat je vandaag op je skilatten hele leuke avonturen zult beleven. Jij bent dapper, slim en lief, grappig, mooi en creatief. De wereld is veel mooier met jou erbij, lieve superheld van mij…”5 Seconds of Summer zingt ons vrolijk wakker, hun “Youngblood” haalt ons uit een diepe slaap. Vandaag eerste skidag! We wassen de slapers uit onze ogen en trekken onze skiplunje aan. Alles wordt verzameld en klaar gelegd zodat we na het ontbijt vlot kunnen vertrekken naar onze skigroepen: helm, skibril, materiaalkaartje, skipas, handschoenen. Zo veel om aan te denken, gelukkig bieden de checklijsten in de gang wat hulp hierbij.We ontbijten als koningen met een hardgekookt eitje, cornflakes, wit en bruin brood, choco, speculaaspasta, verschillende soorten confituur, kippenwit, hesp, kaas, twee soorten yoghurt, fruitsap en chocolademelk of thee. Voor elk wat wils dus…De sneeuwvlokjes dwarrelen volop als we verzamelen aan de skikelder om schoenen en latten te halen. Iedereen is er klaar voor! De groepen vertrekken met hun skimoni’s naar de grote skilift waar ze met 80 in één keer naar een hoogte van 2437m worden gebracht. Van daaruit vertrekken de pistes waarvan de kinderen de komende dagen sierlijk naar beneden zullen glijden (en misschien wel eens vallen…). Maar eerst moet de techniek van stoppen, ploegen en bochten nemen nog aangeleerd worden. Er wordt veel gezucht want ook al is het koud, door de inspanningen krijgen we het meer dan warm. Bovendien is leren skiën toch wel lastiger dan eerst gedacht. De gevorderden worden na wat vaardigheidsproeven in niveaugroepen verdeeld en testen al wat pistes uit. Moe maar tevreden komt iedereen terug aan in het hotel en de vele verhalen liegen er niet om: over de skimoni, over spectaculaire valpartijen en grappige stunts. Kortom, de eerste skidag is geslaagd! In het restaurant wacht ons een heerlijke maaltijd van erwtensoep, gevolgd door een pizzabuffet! Als dessert een frisse peer of een sappige mandarijn.Na wat verplichte platte rust (voor de ene al wat gemakkelijker dan voor de andere ?) verkennen we verder ons sneeuwklasdorp. De juffen vertellen over de bescherming tegen lawines die het dorp nodig heeft, over de postbedeling, … We bewonderen het riviertje “Navisence”, een oud schuurtje (raccard/mazot) en hebben het over het hoe en het waarom en wat zij ons meer vertellen over de rijke geschiedenis van Zinal. Als beloning voor al die aandacht maken we graag tijd voor wat sneeuwpret.Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het vieruurtje en hoopt op een warme drank om zich op te warmen. Wat kan een kop warme chocolademelk heerlijk smaken na een wandeling in de sneeuw. Ook de rijstkoek of peer wordt gretig verorberd. Postkaartjes uitkiezen, dagboeken aanvullen, douchen en wat ontspanning op de kamers. Iedereen van onze dagorde verzamelt in de feestzaal voor een eerste zang- en toneelmoment. Ideaal om het groepsgevoel te versterken en een hongertje op te werken. Deze avond brengt het menu: frietjes en stoverij met appelmoes, ketchup en mayonaise à volonté, een stoofpotje voor de vegetariërs. Mooi om te zien hoe de meeste kinderen hun bord verder aanvullen met allerlei groenten van de saladbar. Als dessertje een vanille-aardbei ijsje. Als avondactiviteit gaan we aan de slag met de stagemoni’s. We toveren onszelf om tot echte superhelden! Gelukkig hebben we een heleboel oude strips mee die veel inspiratie bieden; de spieren van Jerommeke, het superbrein van Panoramix, …De tijd gaat snel als je je amuseert, dus snel ons bed in. Droom zacht!